Azure

Azure Availability Set ve Affinity Group

Azure konusunda sıkça aldığım sorulardan biri de Affinity Group ve Availability Set arasında ki farkın ne olduğu ve neden kullanıldıklarıdır. Eğer Azure veri merkezlerini gösteren video ve fotoğraflara baktıysanız yan yana bir sürü konteyner içerisinde fiziksel sunucuların olduğunu göreceksinizdir. Peki, bir VM yarattığımız zaman bu VM nerede yaratılıyor ve en önemlisi bir biriyle ilişkisi olan VM’leri nasıl yerleştirdiğidir.Bu bilgi bizim mantıksal tasarımı yaparken performans ve SLA değerlerini nasıl tutturacağımızı belirler.

İki farklı senaryo karşımıza çıkmaktadır. İlki VM’lerin mümkün olduğunca bir birine yakın veya aynı fiziksel katman üzerinde tutulması; ikincisiyse VM’lerin mümkün olduğu kadar birbirinden farklı fiziksel katmanlarda bulunmasını isteyebiliriz.

Continue reading

Azure Virtual Network Part 1

Azure hakkında ki yazılarıma sanal network yapısıyla devam ediyorum. Azure üzerinde yarattığımız tüm VM ve bazı servisler mutlaka bir sanal network’e dâhil olmak zorundadırlar. Bu network on-premise yapımızla S2S bağlantıda bulunabileceği gibi bizim belirlediğimiz ip aralığında atama yapabilir ve DNS sunucusunu kullandırabilir. Azure üzerinde ki tüm servisleri Powershell yardımıyla kolaylıkla yapılandırılabilirken azure virtual network için durum böyle değildir.

Continue reading

Azure Media Services

Video streaming artık internet deneyimimizin önemli adımlarından biri haline gelmiştir. Yükselen internet bant genişlikleri ve mobility akımı sayesinde artık istediğimiz anda istediğimiz video’ya canlı olarak veya talep üzerine erişebiliyoruz. Doğal olarak son kullanıcılarımız ve iş birimlerimiz bu tür medya servislerine gün geçtikçe daha çok ihtiyaç duymak ve talep etmektedirler.

Bu servislerin kolay erişilebilir olmasını, gelen taleplere göre adapte olabilmeli ve mümkün olduğu yönetiminin kolay olması beklenmektedir. Azure medya servisleri yukarıda ki konulara rahatlıkla çözüm olduğu gibi CDN kullanarak içeriğimizi birçok noktadan dışarıya sunması, içerik erişiminin kısıtlanabilmesi ve içerik koruma gibi birçok ek hizmeti de beraberinde bulundurmaktadır.

Continue reading

Azure VM Image Yönetimi

Azure hakkında ki yazılarıma VM’ler üzerinde bulunan diskleri ve Azure imajlarını nasıl daha etkili kullanabileceğimizden konuşarak devam etmek istiyorum. Azure, VM’leri Hyper-V üzerinde çalışmaktadır bu sebepten dolayı VM’lerin sanal disklerinin VHD olduğunu görmekteyiz. Bu sayede kendi ortamımızda oluşturduğumuz bir VHD disk’i Azure’a yükleyebileceğimiz gibi Azure üzerinden de indirmemiz mümkündür.

Continue reading

Powershell ve Azure Network Kontrolü Part 2

Bu yazımda daha önce değinmiş olduğum Powershell ile Azure VM’lerinin Network yönetimine biraz daha detaylı olarak bakacağız. Bu yazımı okumdan önce ilk kısmı okumanızı tavsiye ederim.

İlk önce yaratmış olduğumuz birden fazla VM arasında nasıl Load Balance yapabileceğimizi inceleyelim. Load Balance kavramı bildiğiniz gibi network ve servis yapılarının temel kavramlarından biridir, servislerimizi büyüttükçe ihtiyaç duyduğumuz sunucu sayısı da aynı oranla artmaktadır. Doğal olarak hizmeti sunucular arasında  dağıtabilmeli ve yük dağılımının mümkün olduğunca otomatik ve dengeli olmasını isteriz.

Azure VM Network - Load Balance

Continue reading