Enterprise Architecture

Service Mesh ve API GW nedir?

Eğer mikroservisler ile uğraşmaya başladıysanız service mesh ve API gateway kavramlarının sıkça konuşulduğunuz duyuyorsunuzdur. Mikroservisler, monolith uygulamaların ölçekleme, esneklik ve hızlı geliştirme/deploy etme konusunda ki kısıtlamalarına çözüm getirirken; servislerin yönetimi, uygulama geliştirme pratikleri ve servislerin hem bir birleri hem de dış dünyayla olan iletişimin düzenlenmesi anlamında yeni zorluklar doğurmuştur. API GW ve Service Mesh özellikle microservicelerin iletişimini düzenleyen hem de güvenliklerine katkıda bulunan ama rolleri sıkça karıştırılan iki bileşendir.

Aralarındaki farkı iyicene anlayabilmek için her birine detaylı bakalım.

Service mesh; servislerin bir birleriyle konuşmasını sağlayan mikroservislerin kendi aralarındaki iç trafiğini(east-west) yöneten bir alt yapı bileşenidir, network seviyesinde L4 ve L7’de çalışmaktadır.

Continue reading

BT Operasyon Modeli ve Kurumsal Mimari – Bölüm 2

Bir önceki yazımda operasyon modelinin BT’ler için ne anlama geldiği ve hangi bileşenlerden oluştuğundan bahsetmiştim, bu yazıdaysa bir operasyon modeli nasıl tasarlanır, başlıca adımları nasıldır ve kurumsal mimarinin bu süreç içerisindeki rolü nedir konularından bahsedeceğim. Daha önceki yazıda operasyon modeli bileşenlerini anlatırken Gartner’ın tanımını kullanmıştık, bu yazıda da aynı bileşenler üzerinden devam edeceğim ama süreç olarak kendi yöntemimden bahsediyor olacağım. Sizde kendi organizasyonunuz ve içinde bulunduğunuz ortama göre bu yöntemin bir kısmını kullanabilir veya tamamen kendinize uygun bir şekilde devam edebilirsiniz. Operasyon modelini bileşenlere ayırıp bu bileşenler üzerinden tasarımı yapmak bize hem esneklik sağlamaktadır hem de her seferinde tüm yapıyı düzenlemek yerine değişime uygun parçalara dokunarak değişimle beraber tüm modeli parça parça değiştirmek daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.

Continue reading

BT Operasyon Modeli ve Kurumsal Mimari – Bölüm 1

Bu yazı dizisinde bir BT için operasyon modeli nedir? Nasıl kurgulanmalıdır ve kurumsal mimarın görevi operasyon modelinin tasarımı aşamasında neler olmalıdır konularına değineceğim.

Birçok şirket ve organizasyon hem teknolojinin hem de rekabetin gittikçe sertleşmesi sebebiyle, konfor alanlarından çıkıp yeni servisleri sunmakta ve iş modellerinde köklü değişikliklere gitmektedirler. Bu değişime paralel bir şekilde, şirketlerin BT organizasyonları da şirket hedeflerine varması için en uygun şekilde organize olmalı, şirket içinde doğru şekilde konumlandırılmalı ve servislerini tam zamanında ihtiyaç duyulan değere göre sunmalıdır.

Bu sebeplerden dolayı her BT organizasyonun şirket hedeflerine göre yaşayan, sürekli değişim gösteren ve en önemlisi anlaşılır bir şekilde kurgulanmış operasyon modeli olmalıdır. Genelde BT’ler operasyon modelini oluşturan bileşenleri içgüdüsel olarak veya zorunluluktan dolayı bir şekilde tanımlamaktadırlar ama bu sürecin planlanmasından hayata alınmasına kadar geçen evreleri bir disiplin çerçevesinde yürütmemektedirler.

Continue reading

VMUG Turkey: Webcast Serisi Başlıyor

Merhaba Arkadaşlar,

VMUG: Türkiye olarak bu yıl VMware kullanıcıları ve sistem yöneticileri için bir webcast serisi başlatmaya kadar verdik. Bu seri içerisinde sizinle mümkün olduğu kadar farklı konularda uzmanlığımızı ve tecrübelerimizi paylaşacağız. Serinin ilk sunumunu ben ve sevgili dostum İsmail Yılmaz’la Virtualizing Databases: Best Practices konusunda 17.03.2015 tarihinde yapıyor olacağız.

Kayıt olmak için ilgili bağlantıya gitmeniz yeterlidir. Umarım hepimiz için yararlı bir sunum olur 🙂

VMUG Turkey- Database best practices