vApp Nedir ve Nasıl Kullanılır

Bu yazıda vApp’den bahsetmek istiyorum.vApp genellikle Vmware kullanan arkadaşlar tarafından yanlış anlaşılan veya etkili bir şekilde kullanılmadığını gördüğüm bir özellik. Peki bu vApp nedir, neden kullanılır ve nasıl kullanırız sorularını bu yazımda tartışmak istiyorum. vApp bir veya birden fazla VM’i içerisinde barındıran mantıksal bir konteyner. En başta yine bir vmware özelliği olan resource pool gibi gözükse de ek özelliklere de sahiptir. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabilirim.

  • vApp içerisinde ki vm’ler gerekirse sadece kendileri arasında konuşacak bir network’e sahip olabilirler
  • Birden fazla VM tek bir OVF template’i haline getirilerek uygulamanın dağıtımı ve kurulumu kolaylaştırılır.
  • Uygulamayı kapatmak veya yeniden başlatmak istersek tüm VM’leri tek tek değil sadece vApp’i başlatmamız yeterlidir
  • Uygulama dâhilinde bulunan tüm VM’lerin açılış ve kapanış sırasını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Bazı arkadaşlarım son madde konusunda itirazlarda bulunuyorlar. Bunun sebebi esxi hostlarda bulunan host’un başarken hangi VM’i otomatik “power on” yapacağını seçebilmenizdir. Bu seçenek sayesinde bir ESXI host boot edildiğinde üzerinde ki tüm veya bazı VM’leri otomatik başlatmasını isteyebiliriz. Doğru bir yaklaşım olmakla beraber eğer birden fazla ESXI sunucunuz varsa ve siz VM’leri birden fazla sunucu üzerine dağıtmışsanız bu seçenek çokta etkili olmayacaktır.

vApp kullanımı için şöyle bir senaryo üzerinde çalışacağız. Şirketinizin bir sharepoint yapısı var ve bu yapı 3 temel bileşenden oluşmaktadır, veri tabanı, Sharepoint application server,DB ve web server.İlk önce vCenter’a bağlanıp vApp’i kurmak istediğimiz cluster’a sağ tık yapıp “New vApp” seçeneğini seçiyoruz.

vapps1

 

Daha sonra gelen pencerelerde sırayla vApp’e bir isim vermeniz ve kaynak limitlerinizi ayarlamanızı istiyor. Kaynak kısmı resource pool ile benzerlik göstermektedir.

vapp2

Gördüğünüz gibi kaynak yönetiminde 3 adet seçenek vardır.Bunlar sırasıyla

Shares: Bu vApp’in kaynak dağıtımında ESXI tarafından ne kadar öncelik verileceğini belirtir.

Reservation: vApp’in çalışırken VM’lerin sahip olması garantilenen minimum kaynak miktarıdır. Eğer vApp için reservation varsa ama yeterli kaynak bulunamazsa vApp başlamaz.

Expandable Reservation: Eğer bu seçenek seçilmişse vApp içerisinde bulunana tüm VM’lerin toplam kaynak rezervasyonları vApp için ayarlanmış rezervasyon limitini geçerse bir üstte bulunan resource pool’un limitlerini kullanabilmesini sağlar.

Limit: Kaynak tüketimin üst limitini belirler.

İstediğiniz kaynak opsiyonlarını seçtikten sonra vApp kurulmuş olacaktır artık vCenter’ın inventory kısmında VM’lerle beraber görebilirsiniz. vApp’imizi yarattık ama daha hiçbir VM ile ilişkilendirmedik. Bunun için ilişkilendirmek istediğimiz VM’leri tutup vApp’in üzerine sürüklememiz yeterlidir. Vm’leri vApp ile ilişkilendirdikten sonra gelip “Edit Settings” derseniz birçok ayara erişebilirsiniz. Bunlardan önemli gördüğüm 2 tanesini anlatmak istiyorum. İlki “Options” altında bulunan “IP Allocation Policy” öbürüyse “Start Order” özelliğidir.

IP Allocation Policy” adından da anlaşılacağı gibi VM’lerin nasıl ip alacaklarını belirler, bu ayar daha çok OVF haline getirmiş olduğumuz vApp’in ilk kurulumda ipleri nasıl alması gerektiğini belirlemekte kullanılır. Ben genelde bir karışıklık ve çakışma olmasın diye her zaman VM’lere statik ip atarım. Açıkçası size de önerim bu yönde olacaktır.

3 adet seçenek vardır.

Fixed: Guess’in içerisinde statik olarak tanımlanmış ip’i kullanır.

Transient: vCenter tarafından atanır ve vApp kapatıldığı anda ip havuza geri döner.

DHCP: DHCP tarafından atanır.

vapp3

Start Order” özelliğiyse adından da anlaşılacağı gibi VM’lerin hangi sırayla başlayacaklarını, kapatılacaklarını ve koşullarını belirleyebilirsiniz. “Startup Action” kısmında kaç saniye içerisinde açılması gerektiğini veya VMware Tools’un açılmasını beklemesi gerektiğini deklere edebilirsiniz.

Shutdown Action” kısmındaysa VM’i Power Off,Guest Shutdown veya Suspend durumuna getirebilirsiniz.

vapps4

Yazımı bitirmeden bir uyarıda bulunmak istiyorum. vApp’e ait tüm metadata’lar vCenter veri tabanında bulunmaktadır. Bu sebepten dolaydır ki eğer vCenter’ın veri tabanını kaybederseniz tüm vApp ayarlarınızı da kaybedersiniz.

 

Bu blog yazısı Emre Bozlak tarafından paylaşılmıştır. Referans vererek istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Eğer bir sorunuz olursa eposta veya sosyal medya hesaplarım üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Yazılarımı Twitter'dan @emrebozlak veya RSS üzerinden takip edebilirsiniz.

Leave a comment