vcac

vRealize Automation 7

Vmware 2015 yılını bitirirken bize erken bir yılbaşı süprizi yapıp vRealize Automation 7 ürününü piyasaya çıkartmayı planladığını açıkladı. Yeni versiyonda başta mimarisi olmak üzere radikal değişikliklere gitmiş bulunmaktadır. Bunlardan en başta göze batanları ayrı bir identity server yerine vRA appliance ve identity server tek bir sunucu olarak gelmektedir, böylelikle hem daha kolay bir kurulum elde edilmiş hem de ürünü HA hale getirmek kolaylaşmıştır.

Öteki önemli değişimse vRA 7 ortamının kurulum adımlarıdır, vCAC 5.x’dan beri kullanmaktayım ve her zaman kurulumu tam bir sinir harbi olmaktaydı. vRA 7’inin kurulumuna başlarken ürünün beta olmasından kaynaklı çok ciddi sorunlar yaşayacağımı sanırken inanılmaz kolay ve hiç sorunsuz bir kurulum gerçekleştirdim. Açıkcası şaşkınlığımı hala atlatabilmiş değişim 🙂

Continue reading

vRA Ek Endpoint Tanımlamak

Geçen gün bir arkadaşımın vRealize Automation center’a ikinci bir vCenter endpoint olarak nasıl eklenir diye soru sorması üzerine bu yazıyı yazmaya karar verdim eminim bu kadar temel bir ihtiyaca hepimiz ihtiyaç duymaktayız.

vRealize Automation Center herhangi bir kaynağa(vsphere,hyper-v,aws,orchestrator….gibi) endpointler üzerinden ulaşmaktadır. Siz bir talepte bulunduğunuz zaman IaaS server ilgili kaynağın proxy’si üzerinden bağlanır. Her kaynak farklı bir proxy’e sahiptir.Proxy’ler IaaS üzerinde veya başka bir sunucuda olabileceği gibi bir sunucuda birden fazlada Proxy bulunabilir. İlk önce proxy’i kuracağımız sunucu üzerine “IaaS installer’ı” indirelim ve Administrator olarak çalıştıralım.

Continue reading

vRealize Automation 6.1 to 6.2 Upgrade

Bildiğiniz üzere VMWare kısa bir zaman önce birçok ürününde köklü değişikliklere gitti ve otomasyon ve yönetim üzerine olan ürünlerini vRealize ailesi altında topladı. Automation Center 6.1’e kadar vCloud adı altında yayınlanırken 6.2 ile artık vRealize Automation Center olarak devam edecektir. 6.1’den 6.2’e geçerken sadece yeni bir isimle değil aynı zamanda bir çok yeni özelliklerde geldi. Bu özelliklerin tüm listesine şuradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazımda 6.1’den 6.2’e geçiş adımlarından ve yaşadığım bazı sorunlardan bahsedeceğim. Birkaç ipucu sayesinde bu geçişin sizin için mümkün olduğu kadar kolay olacağını ümit ediyorum.

Continue reading

vRealize Automation Center – Control Flow

vRealize Automation Center Designer hakkında sıkça sorulan sorulardan biri de workflow’larımız içerisinde döngüler, karar mekanizmaları veya eş zamanlı olarak blokların nasıl çalıştırılacağı hakkında oluyor.  Designer içerisinde bu ifadeleri “Control Flow” altında bulabilirsiniz ama ne işe yaradıkları konusunda ve nasıl kullanabileceğimiz konusunda VMWare tarafından detaylı bir doküman paylaşılmamıştır. Eğer daha önce temel düzeyde de olsa script geliştirmişseniz az çok ne işe yaradıklarını bilebiliyor ama yine de tam olarak nasıl kullanıldığını anlamak için bir kaç kere deneme yapmanız gerekiyor. Bu yazımda bu blokların nasıl kullandıklarından ve bazı gerçek kullanım senaryolarından bahsetmek istiyorum.

Control Flow objelerinin en önemli kullanım alanı, yolladığınız form bilgilerine göre bazı değişiklikler yapılması veya kararlar verilmesi gerekiyorsa(Hizmete göre klasöre atanması, backup talep edildiğinde ek bir workflow’un çağrılması vs) veya blueprint’lerinizin workflowlara yolladığı parametreler farklıysa doğru isimlerle alabilmenize yarıyor. Tabii yapabilecekleriniz sadece hayal gücünüzle sınırlı 🙂

Continue reading

vRealize Automation ve vCO Entegrasyonu

Bazen vRealize Automation içerisinde gelen ön tanımlı workflowları ihtiyaçlarımız doğrultusunda özelleştirmek isteriz. Genelde Design Center içerisinde bulunan akışlar ve componentler ihtiyaçlarımızı genelde karşılasalar da vCO üzerinde bulunan başka workflowlarıda çağırmak isteyebiliriz. vCO’nun AD,SRM,Netapp ve Exchange gibi bir çok farklı entegrasyonu vardır bu sayede VM’imizi yaratırken başka ürünlerle de entegrasyonunu sağlayabilir daha esnek ve süreçlere uygun bir yapı oluşturabiliriz.

Continue reading