Orchestrator

vCAC Advance Service Kullanımı

vCloud Automation Center 6 (vCAC)sadece VM kurulum ve yönetimi kolaylaştırmak için değil aynı zamanda vCO ile olan entegrasyonu sayesinde farklı IT hizmetlerini de kolaylıkla kullanıcılarımıza sunmamızı sağlamaktadır. Örnek vermem gerekirse AD’de yeni bir kullanıcı yaratılması veya bir Windows/Linux servisinin yeniden başlatılması tarzı işlemler gayet basit, tek düze ve sadece belli parametrelere ihtiyaç duyan işlerdir. Bu işlemleri eğer self-servis portalımızın üzerinden kullanıcılarımıza açabilirsek hem onların işleri hızlanır hem de sistem operasyon ekibimizin üzerinden ciddi bir yükü kalkar.

Continue reading

vCO Java Hatası ve Çözümü

Merhaba,

vCAC’in içerisinde bulunan vCO’a appliance sayfası üzerinden küçük bir Java client indirerek erişebiliyoruz.

vCAC girişi

Ne zaman client’ı indirsem ve bağlanmaya çalışsam aşağıda ki hatayı alıyorum.
error1

Continue reading

vCenter Servisini Powershell Yardımıyla Reboot Etmek

Arada bir vCenter servisinin uzaktan ve sunucuya giriş yetkisi olmayan kişiler tarafından yeniden başlatılması gerekebilir(backup veya storage ekipleri buna güzel birer örnektir).Peki bu kişilere sunucuya giriş yetkisi vermeden bu işlemi nasıl yerine getirebiliriz?
Ben System Center Orchestrator’u ve Powershell kullanarak bir adet runbook geliştirdim. Eğer aşağıda ki ekran görüntüsüne bakarsanız oldukça basit olduğunu anlayabilirsiniz. Temelde yaptığı şey; belli bir eposta kutusunu düzenli olarak kontrol ediyorum ve gelen epostalar içerisinde doğru başlık ve içerikle bir eposta varsa; runbook eposta içerisindeki parametrelere göre çalışmaya başlıyor.

Continue reading

System Center Orchestrator içerisinde farklı bir kullanıcıyla Run Program aktivitesi çalıştırmak

Orchestrator her ne kadar powershell ve basit .net kodlarını direk çalıştırmamızı sağlasa da  daha kompleks uygulamalar ve scriptler için “Run Program” isimli aktiviteyi kullanmak zorundayız. Bu aktivite ile çalıştırılan yazılım ve scriptler Orchestrator servis kullanıcısıyla çalıştırılmaktadırlar. Doğal olarak bazı durumlarda (Uzak bir sunucuya erişilmesi veya özel bir sevisin çalıştırılması gibi) mevcut servis kullanıcısının yetkileri yeterli olmamaktadır. Bu durumun çözümü için sadece bu aktivitenin başka bir kullanıcı tarafından çalıştırılmasını isteyebiliriz.Bunu yapmak için aşağıda ki adımları izleyebilirsiniz.

  • İlk yapmamız gereken “Run Program” aktivitesi üzerine gelip sağ tıklayıp “Properties” seçeneğini seçelim.
  • Gelen ekrandan “Advanced” sekmesine tıklayın
  • Aşağıda bulunan “Run as” kısmına istediğimiz domain\kullanıcıadi ve şifreyi yazalım.runas

Bu kadar.

Ben DB,Exchange,System ve Backup işlemleri için ayrı ayrı kullanıcılar yarattım ve runbook hangi işlemle ilgiliyse o kullanıcıda çalışmasını sağlıyorum. Böylelikle DB admininin yaptığı bir runbook kazayla Exchange sunucularına ulaşamıyor veya bir işlem yapamıyor.

Orchestrator’da eş zamanlı çalışacak runbook sayısı

Normal koşullarda System Center Orchestrator’da eş zamanlı çalışacak runbook sayısı 50 adettir. Operasyonlarımız büyüdükçe veya self-service portalimize ek özelliler eklemek istedikçe runbook sayımızda artmaktadır; bu sebepten dolayıdır ki bu sayıyı artırmamız gerekiyor.Bunun için Orchestrator kurulumunda gelen throttling aracını kullanabiliriz.

Öncelikle komut satırından “C:\Program Files (x86)\Microsoft System Center 2012\Orchestrator\Management Server” girin.

Daha önce bahsetmiş olduğum throttling aracının kullanımı “aspt <RunbookSunucuAdı> <RunbookSayısı>” şeklindedir. Bir örnek vermem gerekirse

aspt.exe RunbookServer 100 komutu maksimum runbook sayısını 100 yapmaktadır. Eğer birden fazla runbook sunucunuz varsa

aspt.exe * 100 komutuyla tüm runbook sunucularının eş zamanlı çalışan runbook sayısını artırabilirsiniz.

ASPT kullanımı