Azure Site Recovery Hizmeti
XaaS(Anything as a Service) artık sıkça duymaya başladığımız bir kavramdır. Alışıla gelmiş olan SaaS, PaaS ve IaaS kavramlarından farklı olarak buluttan artık daha hedef odaklı ve özelleşmiş servisler verilmeye başlanmaktadır. Bunlara birkaç örnek vermem gerekirse DaaS(Desktop as a Service), CaaS(Communications as a Service), MaaS(Monitoring as a Service) ve bu yazımısın konusu olan DRaaS(DR as a Service) verilmeye başlanmıştır.
Neden DR hizmetini servis olarak almalıyız:
- Tek bir veri merkezimiz varsa
- Küçük ve orta ölçekli bir işletmemiz varsa
- DR ortamı kurmak için yeterli bütçemiz yoksa
- Alt yapı ekibimiz aşırı derecede yoğun ve ek bir veri merkeziyle uğraşamayacak durumdaysa
- Birincil öncelikli sunucularınızın yanında ikincil öncelikli sunucularınızın da DR’ını düşük bir CapEx ile yapmak istiyorsanız.
Yakın zamana kadar Azure’un DRaaS olarak sunduğu tek çözüm Hyper-V Recovery Manager’dı. Bildiğiniz gibi bu teknoloji Hyper-V ortamında bulunana VM’lerin Azure sanallaştırma seviyesinde replike edilmesiydi. Eğer Vmware, Citrix veya başka bir sanallaştırma alt yapısı kullanıyorsanız Azure’u DR için kullanmanın tek yolu Doubletake tarzı bir 3. Parti yazılımla OS seviyesinde replikasyonu yapmaktı. Doğal olarak bu yöntemde ekstra lisans maliyeti karşımıza çıkıyor, Recovery Manager’ın aksine replikasyonu yapabilmemiz için sürekli çalışır durumda VM’lerin olması gerekiyor hem de ciddi bir karmaşıklık getirmekteydi.
Microsoft yakın zaman da InMagic’i satın aldıktan sonra DRaaS hizmetlerini daha iyiye getirmek için çalışıyordu ve geçtiğimiz Haziran ayında Azure Site Recovery hizmetini (ASR) biz kullanıcılarına sundu.ASR yerine geçtiği Recovery Manager’a göre çok daha yetenekli ve büyük ölçekli firmalara hizmet verebilecek seviyede bir ürün olarak gözükmektedir.
Önemli birkaç özelliğine gelirsek:
Onpremise’den onpremise’e Hyper-V Replica: Bu özelliğinde sadece iki veri merkeziniz arasında Hyper-V üzerinden replikasyon yapılmaktadır. Replica özelliğinin tüm artılarını kullanabileceğiniz gibi ekstradan ASR bir failover durumda tüm gerekli ayarlamaları kendisi yapacaktır. Tabii ki bu özelliği kullanabilmeniz için her iki veri merkezinde de SCVMM’in olması gerekmektedir.
Onpremise’den Azure’a Hyper-V Replica: Bu hali hazırda birçok kişinin kullandığı bir özellik. Hyper-V ortamında bulunan VM’leri OS’lerinden bağımsız olarak Azure ortamına taşınmaktadırlar. Burada ki tek fark network ayarlarının Azure’da bulunan bir sanal network olarak değişmesi gerektiğidir. Planlama yaparken buna göre yapmanızı öneririm.
SQL AlwaysOn: Microsoftun MsSQL2012 ile tanıtmış olduğu AlwaysOn bize SQL sunucuları arasında senkron veya asenkron olarak replikasyon yapmamıza izin veren bir teknolojidir. ASR ile her ne kadar uygulama seviyesinde bir çözüm olsa da bu hizmeti de sunmaktadırlar.
Şimdi geldik ASR’de en sevdiğim iki özelliğe.
Daha önce de bahsettiğim gibi Microsoft’un InMage’i satın alması DR çözümleri kısmında elini ciddi anlamda güçlendirmişti. InMage OS’a yüklenen bir agent sayesinde uzakta ki başka bir veri merkezine ve OS’e bire bir replikasyon yapabilir. Muadili olan uygulamalar gibi şifreleme, sıkıştırma ve farklı dönüş noktalarını desteklemektedir. Hem Windows hem de Linux’u desteklemesiyse ciddi bir artı.
Bu yeni ürün sayesinde artık ASR VMware’den VMware’e ve herhangi bir sistemden Azure’a da ASR kullanarak DR yapabiliyoruz. Her hangi bir sistemden kastım sadece farklı sanallaştırma plartformları değildir. Aynı zaman da fiziksel sunuculardan da Azure’a DR yapabiliriz. Hatta bence OS seviyesinde bir replikasyon olduğundan dolayı farklı bulut tedarikçilerinden de VM’lerini taşımak için kullanabilirsiniz.