Hyperconvergence ve Simplivity Omnicube

Bu yazımda son zamanlarda adını sıkça duymakta olduğumuz Hyperconvergence sistemlerden ve bu sistemler arasında öne çıkan bir isim olan Simplivity’den bahsetmek istiyorum. Hayatımıza sanallaştırmanın ve bulut kavramının girmesinden sonra IT’de buna uyarak şekil değiştirmeye başladı. Sanallaştırma sayesinde daha hızlı ve çok sayıda sunucu kurabilmeye başladık doğal olarak bu daha çok veri depolama ve güvenlik ihtiyaçlarını doğurdu. Artık disklerimizi sunucularımız üzerinde değil SAN/NAS gibi çözümlerde tutmaya başlamıştık. IT olarak gittikçe esnek, hızlı ve daha güvenle çalışabiliyorduk ama mevcut sistemlerimiz büyüdükçe getirdiği hem fiziksel hem de mantıksak karmaşıklıkta çoğalmaktaydı.

IT endüstrisi buna ilk tepki olarak convergence sistemleri yarattı. Zaten hali hazırda veri merkezimizde kullandığımız teknolojileri bir birleriyle uyumlu ve best practices göre düzenleyip bir kutu haline getirdiler. Convergence sistemlerden en çok bilinenleri VCE(vmware, cisco, emc) , Flexpod(cisco,netapp) ve HP ConvergedSystems. Dikkat ederseniz hali hazırda bildiğimiz ve kullandığımız ürünlerin bir araya gelmesinden oluşuyorlardı,Bir convergence sistem kabinine baktığınızda hala depolama birimlerini ve compute birimlerini ayrı ayrı görebiliyorduk. Buda yetmedi bir sonra ki adım olarak depolamayı da compute biriminin içerisine gömüp tamamen homojen kutular oluşturdular ve buna hyperconvergence dendi. En çok bilinenleri simplivity, nutanix ve evo:rail.

Birçok kişinin ilk tepkisi bunun disklerden dolayı single point of failure’a (SPF) sebep olacağıdır ama hyperconvergence yapıların en büyük farkı bu noktada gelmektedir.  Bu yapılar Software defined storage kullandıklarından dolayı tüm veriyi farklı node’lar arasında dağıtmaktadır. Her firmanın disk algoritma yapısı farklı olmakta beraber temelde ki hedef bir fiziksel node, üzerinde ki disklerle beraber bozulsa bile havuzda bulunan öteki node’lara dağılmış oluyor, bunu sunucular arasında devasa bir raid gibi düşünebilirsiniz. Bir sorun durumunda diğer node’larda ki verileri kullanarak çok hızlı bir şekilde VM’i geri oluşturabiliyorlar. Bu özelliğine ek olarak kendi içerisinde dedup ve veri merkezleri/node’lar arası mirror gibi özellikleri de barındırmaktadır.

Hyperconvergence sistemlerin tek artısı disk değildir. Kurulumu ve kullanımı oldukça basittir. Storage ayrı bir birim olmadığından dolayı daha az iş yüküne ihtiyaç duyar, fiziksel karmaşıklığı azaltır, veri merkezinde daha az yer kaplar ve son olarak uzak ofisleriniz için veya DR merkeziniz içinde bire bir aynı kutuları kullanabilirsiniz, homojen yapınızı korursunuz. VM seviyesinde backup almak veya başka bir veri merkezine göndermek için kendi üzerinde bulunan özellikleri kullanabilir 3. Parti bir yazılıma ihtiyaç duymazsınız.

Tabii ki her şey bu kadar tozpembe değil. Çok yeni bir kavram olduğundan dolayı dünya çapında hala çok yaygın değiller bu sebepten dolayı tüm problemlerini ve olgunluk seviyelerini ön göremiyoruz. Farklı firmalar farklı çözümler sunmaktadır. Bunlarında her birinin kendine göre artıları ve eksileri de olduğunu hatırlatmak istiyorum.

 

Simplivity 2009 yılında kurulmuş ama 2013 yılında ürünlerini tanıtmaya ve satmaya başlamış bir firmadır. Amiral gemisi ve hyperconverge sistemi olan Omnicube’lar farklı ihtiyaçlara cevap vermek için farklı modellerde tasarlanmıştır. Omnicube’un rakiplerine göre en büyük farkı üzerinde bulunan bir PCI kart sayesinde disk işlemlerini yönetmesi, disk performansını optimize etmesi, wan optimizasyonu ve inline dedup yapabilmesidir. Bu sayede hem diskten ciddi anlamda kazanç elde ederken performanstan ödün vermek zorunda kalmıyor. Omnicube’ün fiziksel özellikleri ve çalışma yapısı hakkında şu linkleri inceleyebilirsiniz.

https://www.simplivity.com/wp-content/uploads/SIM_DS_FINAL_4.pdf

http://www.storageconsortium.de/content/sites/default/files/OmniCube_Technical_Deep_Dive.pdf

 

Simplivity Omnicube Arayüzü ve Kullanımı:

Simplivity Omnicube sistemlerinin ara yüzünü ve temel kullanım yollarını incelemeden önce bazı kısıtlar ve ön şartlarından bahsetmek istiyorum. Omnicube’ler üzerinde ki VM ve ESXI sunucularını yönetecek olan vCenter’ın yönettiği ortamın dışında ki bir ortamda tutulmasını öneriyorlar. Bunun sebebi omnicube hostlarının bir birileri arasında kurduğu federasyonun vCenter sunucusu üzerine kurulan Simplivity Arbiter isimli bir servis tarafından yönetiliyor olmasıdır. Eğer vCenter’ı kaybederseniz VM’lerin çalışması devam ediyor ama Simpilivity’e has bazı fonksiyonları kullanamıyorsunuz. İkinci kıstasıysa şu anda otomatik DRS’in önerilmemesi bunun sebebiyse VM vMotion ile taşınırken eğer üzerinde verinin olmadığı bir node’a giderse performans sorunu yaşayabiliriz. Bunun için bir plugin geliştiriyorlar ama çıkış tarihi konusunda net bir bilgi yok.

Simplivity Omnicube Test Ortamı:

Hem kendi içerisinde ki HA hem de DR senaryolarını test etmek için elimizdeki Omnicube’leri 2 veri merkezine ayırdık. Cube veri merkezinde 1 node bulunuyor ve DR için kullanılıyorken; Omni veri merkezinde 2 node bulunuyor ve canlı sunucuları barındırmaktadır. Omi’de ki node’lar birbirine 10Gbit’lik networkle bağlıyken Omni ve Cube arasında 1Gbit’lik hat bulunmaktadır. Omnicube VC isimli VM’lerde her node’un kendi controller VM’idir. IO’lar bu VM üzerinden yapılmaktadır. Eğer herhangi bir şekilde controller VM’i kaybederseniz sunucular kesintisiz olarak öteki node üzerinde ki controller VM’i kullanarak işlemlerine devam edeceklerdir.

simplivity - my test enviroment

Simplivity Omnicube Ara yüzü ve Fonksiyonları:

Simplivity Omnicube’leri yönetebilmek için bir adet vsphere client plugin bulunmaktadır, bu plugin vCenter(federasyon),veri merkezi, host ve VM için farklı görünüş ve özelliklere sahiptir. vCenter için olan kısma bakarsak aşağıda ki gibi bir görüntüyle karşılaşırız.

simplivity - vCenter

Ekran burada üçe bölünmüştür, üst tarafta federasyona dâhil olmuş veri merkezlerini ve mevcut durumlarını görebilirsiniz. Aşağıda ki ekranlardaysa veri merkezleri arasında ki network throughput’unu canlı olarak izleyebilir veya veri merkezleri üzerinde ki backup politikalarını inceleyebilirsiniz. Eğer Datacenters penceresinin yanında ki ikona basarsanız aşağıda ki gibi bir pencere açılacaktır.

simplivity - datacenter options

Burada seçili olan veri merkeziyle ilgili çeşitli işlemleri yapabilir veya yeni bir veri merkezi yaratabilirsiniz. Önemli iki seçenekten bahsedersem bir tanesi “Create Datastore” öbürüyse “View Backups”. Aslında isimlerinden işlevleri de gayet belli oluyor, yeni bir datastore yaratmak bu datastore artık dâhil olduğu veri merkezinde ki tüm node’lar tarından erişilebilecektir.

simplivity - create datastore

Datastore için bir backup politikası seçmemiz zorunludur, backup politikalarını sadece bir VM için yaratabileceğimiz gibi tüm veri merkezi içinde yaratabiliriz. Yaratmak istediğimiz bu datastore için yeni bir backup politikası yaratmak için “Backup Policy” yanında ki “Create” tuşuna basalım.

simplivity - create new backup

Alınacak backuplar VM backup seviyesindedir. Destination Datacenter olarak federasyona dâhil olan her hangi bir veri merkezini seçebilirsiniz. Bu özellik aynı zamanda sizi tape’e çıkmaktan da kurtarır. Artık yeni yarattığımız backup policy’i alt sağda ki “Policies” penceresinde görebiliyoruz. Burada ki politikalardan birinin üzerine basarsak bir pencere açılacaktır. Buradan politikada ki kuralları, hangi datastore’ları eklediği ve hangi vm’leri yedeklediğini görebiliriz.

simplivity - policies

Simplivity plugin’ine veri merkezi seviyesinde bakarsak artık daha özelleşmiş ve detaylı bir ekran bizi karşılayacaktır. En üste mevcut disklerin kapasite durumu, gerçek büyüklükleri, diskte kapladıkları alan ve dedup oranı gibi güzel bilgilerin olduğu bir grafik karşılamaktadır.

simplivity - dedup

Test ortamında 14:1 gibi bir deduplication oranı tutturduk ama canlı sistemlerde bu oranın düşeceğini ön görüyoruz yine de 6:1 gibi bir oranın altına düşmesini beklemiyorum. Bu konuda fiziksek bir karta sahip olmasından dolayı gerçekten başarılı. Aşağısında 4 adet daha ekran bulunuyor bunlar sayesinde veri merkezinde bulunan VM,DS,node ve performans değerlerini görebilirsiniz.

simplivity - dc monitor

Host kısmındaysa klasik donanım ve sağlık değerlerini göstermektedir.

simplivity - host

Son olarak VM kısmında simplivity plugin’i bize VM’in disk performans değerlerini, sahip olduğu backupları, dâhil olduğu backup politikasını ve kaynak özelliklerini gösterir. Bu ekrandan VM’in backup politikasını değiştirebileceğimiz gibi backup ile ilgili öteki işlemleri de yapabiliyoruz. Son olarak dikkatinizi Summary kısmında ki Storage HA ibaresine çekmek isterim VM’in SPF’e karşı korunduğunu ve başka bir node’da da kopyasının tutulduğunu belirtir.

simplivity -VM

Simplivity Omnicube Operasyonal işlemler:

Sanırım hepimizin en çok merak ettiği konu olan software defined storage’ın veri yedekliliği ve performans artışının yanında getirdiği gündelik işlemlerin kolaylığıdır. Gündelik işlerimiz yedekleme, yedekten dönme, vm clone yaratma ve vm’i veri merkezleri arasında taşımadır. Bunun için simplivity’nin kendi çözümüne bakalım. Bir VM’in üzerine gelip sağ tıklarsanız yeni seçeneklerin geldiğini göreceksiniz.
simplivity - menu

 

Backupdan daha önce bahsetmiştim bu sebepten restore işleminden bahsetmek istiyorum. View Backups’a girelim.  İlgili VM’in aldığı tüm backupları görebiliriz. Herhangi bir backup’ın üzerine tıklarsak aşağıda ki menü açılacaktır. Menüde ki tüm özellikler zaten bilinen şeyler, bir tek “Lock Backup” özelliği bazı kullanıcılara yabancı olabilir. Bu seçenek backup’ın saklanma süresi dolduğunda silinmesini engellemek için var.

simplivity - backup menu

Herhangi bir yedeği seçip restore etmek istediğimizde aşağıda ki pencere açılacaktır. VM’i istersek eskisinin üstüne dönebileceğimiz gibi ayrı bir isimle hatta federasyonda ki ayrı bir veri merkezine de dönebiliriz. Dönüş yaptığımız node’da VM’in dataları tutuluyorsa sadece delta dosyalarını yazarak dakikalar içerisinde büyük ebatlı bir VM’i dönebildim ama başka node’lar için bu biraz zaman alabiliyor. Verinin dedup olarak tutulması ve wan optimizasyonuna sahip olmasıysa dönüşlerin hızlı olması konusunda kesinlikle bir artı.

simplivity - restore

Son olarak Copy ve Move özellikleri var. Clone storage seviyesinde olduğundan dolayı oldukça hızlı bir işlem. Vmware’in kendi clone özelliğinden farklı olarak direk disk seviyesinde yaptığından dolayı 50GB’lık bir VM’i bir dakikanın altında klonlayabildim. Move ise VM’lerin veri merkezleri arasında taşınabilmesini sağlıyor ama Clone özelliğinin aksine bunu çalışır durumda ki VM’ler için yapamamakta, ESXI 6.0 ile gelecek olan veri merkezleri arasında canlı vMotion özelliğiyle beraber bence Simplivity’ninde buna benzer bir şey yapması gereklidir.

Son bir özellik olarak isterseniz AWS’ide hem backup lokasyonu olarak kullanabiliyorsunuz.

Performans,HA ve gündelik işlerimizi bu ürünler üzerinde test etmeye başladık. En kısa zaman da test sonuçlarımızı da paylaşacağım.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Bu blog yazısı Emre Bozlak tarafından paylaşılmıştır. Referans vererek istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Eğer bir sorunuz olursa eposta veya sosyal medya hesaplarım üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Yazılarımı Twitter'dan @emrebozlak veya RSS üzerinden takip edebilirsiniz.

One comment, add your’s.

Merhaba,
Bu konuda testlerden sonraki yorumunuz nedir? Bu ürünü sisteminizde konumlandırır mısınız?

Leave a comment