vCAC Advance Service Kullanımı

vCloud Automation Center 6 (vCAC)sadece VM kurulum ve yönetimi kolaylaştırmak için değil aynı zamanda vCO ile olan entegrasyonu sayesinde farklı IT hizmetlerini de kolaylıkla kullanıcılarımıza sunmamızı sağlamaktadır. Örnek vermem gerekirse AD’de yeni bir kullanıcı yaratılması veya bir Windows/Linux servisinin yeniden başlatılması tarzı işlemler gayet basit, tek düze ve sadece belli parametrelere ihtiyaç duyan işlerdir. Bu işlemleri eğer self-servis portalımızın üzerinden kullanıcılarımıza açabilirsek hem onların işleri hızlanır hem de sistem operasyon ekibimizin üzerinden ciddi bir yükü kalkar.

vCAC’de nasıl VM’leri birer katalog ürünü olarak hazırlayıp sunuyorsak aynı şekilde vCO içerisine yazdığımız bir workflow’u da hizmet olarak sunabiliriz. Peki, bunu nasıl yapabiliriz? Aslında yöntemimiz temelde basittir. Her workflow çalışabilmek için belli parametrelere ihtiyaç duyar ve belli bir çıktı üretir; aynı şekilde bazı işlemler sadece o işe adanmış kullanıcılar tarafından yapılmalıdır.Mesela AD’de bulunan bir kullanıcının şifresini değiştirebilme yetkisi sadece ilgili departmının destek elemanlarında olmalıdır. vCAC bize bu parametrelerin kullanıcılardan bir web arayüzü sayesinden alınması ve hizmetlerin yetkilendirilmesi konusunda bize büyük kolaylıklar sağlar. Bu yazımda basit ve vCO’da hazır olmasından dolayı bir adet sunucuyu DRS group’a ekleyecek bir hizmeti vCAC üzerinden sunacağım. Prensipte AD,vCenter,OS veya Storage seviyesinde bir hizmette vermek isterseniz yapı değişmeyecek sadece vCO’nun tetiklediği workflow değişecektir.

Tabii ki ilk yapmamız gereken şey vCenter’ı bir Endpoint olarak eklememizdir. Bu sayede hem vCenter üzerinde ki verileri okuyabiliriz(vm, cluster,resource pool gibi) hem de bunları manipüle edinilebilir. Endpoint eklemek için:

  • vCAC’e infrastructure yöneticisi olan bir hesapla giriş yapın.
  • Administrator sekmesi altından Endpoints’e giriş yapın.
  • Add Endpoint’e tıklayın ve Plug-in sekmesi altından vCenter Server seçin

createEndpoint

  • Endpoint sekmesi altında bu endpoint için bir isim verin. Unutmayın birden fazla aynı türden endpoint’i farklı isimler vererek ekleyebilirsiniz.
  • Details sekmesindeyse host kısmında vcenter sunucunuzun FQDN’ini ve portunu yazın eğer bu değerleri ilk kurulum aşamasında değiştirmediyseniz aşağıda ki gibidir.

endpointVcenter

  • Tüm bilgileri kontrol ettikten sonra onaylayın ve Endpoint’i yaratın.Ben vCenter Prime ismini verdim.

createdEndpoint
Artık vCenter sunucusuyla entegrasyonu sağladığımıza göre artık kullanıcılarımıza sunacağımız hizmeti devreye alabiliriz. Aynen VM’lerde olduğu gibi servislerimiz için de birer blueprint yaratmamız gerekiyor.

Yukarıda ki sekmelerden Advanced Services sekmesinden Service Blueprints’e girelim ve yeni bir tane yaratalım
ServiceBlue

Workflow sekmesinde bulunan sol taraftaki panelde, vCO içerisinde bulunan workflowları görebiliriz. Buradan vCenter altında bulunan “Add virtual machines to DRS group” workflow’unu kullanacağım. Seçimimizi yaptıktan sonra sağda ki “Selected Workflow” panelinde “Input parameters” ve “Output parameters” kısımlarına dikkatinizi çekmek isterim. Burada workflow’a yollamanız gereken ve sonuç olarak dönecek parametreleri görebilirisiniz. Bu değişkenlerin tam olarak ne olduğunu bilmiyorsanız vCO üzerinden açıklamalarını okuyabilirsiniz.

createDRS

Devam edersek Blueprint Form isimli sekmeye geleceğiz, burada kullanıcılara sunacağımız ara yüzü tasarlıyoruz. Dikkat ederseniz workflow’un input parameters’a göre vCAC otomatik olarak gerekli ara yüzü oluşturuyor.
customService

Tabii şöyle bir sorun yaşayabilirsiniz; cluster parametresinin kullanıcıların kendilerinin seçmesini değil sadece sizin belirlediğiniz bir cluster içerisinde ki vm’leri DRS grouplara eklesin isteyebilirsiniz. Bunun için “Cluster” yanında ki kalem’e tıklayıp edit panel’i açalım. En alt kısımda bulunan “Default Value” değerini Constant yapıp istediğimiz cluster’ı seçelim ve bu alanı read only yapalım

DRSDC

Artık kullanıcılar sadece benim izin verdiğim cluster içerisinde ki vm’leri DRS grouplarına dahil edebilecekler.Her şey hazır olduğuna göre artık servisimizi kullanıma sunabiliriz. İlk olarak Publish edelim.
publishService

Artık Administrator altında bulunan Catalog Management->Catalog Items içerisinde biraz önce yarattığımız servisi görüyor olabilmemiz gerekiyor. Actions kısmından Configure ekranına girelim.

catalogitem

Bu ekranda service kısmından hizmeti hangi kullanıcı grubuna sunmak istediğimizi seçiyoruz. Ve bundan sonra üst panelden Catalog sekmesine tıklarsak artık DRS hizmetini görebilir ve kullanabiliriz.

ServiceChoose

Catalog

Artık servis sayısını artırabilir ve farklı departmanlara geniş bir yelpazede hizmet sunabilirsiniz.

Bu blog yazısı Emre Bozlak tarafından paylaşılmıştır. Referans vererek istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Eğer bir sorunuz olursa eposta veya sosyal medya hesaplarım üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Yazılarımı Twitter'dan @emrebozlak veya RSS üzerinden takip edebilirsiniz.

One Trackback

  1. […] önceki bir yazımda vCAC veya yeni adıyla vRealize Automation içerisinde nasıl Advance Service yaratıp […]

Leave a comment