VVOL Nedir Kısa Bir Bakış

Vmware son zamanlarda software defined datacenter teknolojileri arasında özellikle storage kısmına ayrı bir önem vermeye başladı. vSphere 6.0’ın çıkışıyla beraber özellikle bu konuda birçok yenilik bizi bekliyor bunlardan bir tanesi de VVol (virtual volume) teknolojisidir. Aslında 2011 yılından beri konuşulan ve vSphere 5.5’den itibariyle de desteklenen VVol hep gölgede kalmıştı ama gidişat ve vmworld’de ki havadan anladığım kadarıyla artık bu konuyla hem müşteriler hem de tedarikçiler daha çok ilgilenmekte ve beklenti gittikçe yükselmektedir.

Geleneksel storage modeli şu şekildedir, sanallaştırma yapımıza diskleri SCSI LUN veya NFS volume olarak tanımlarız ve yönetimimizi LUN/NFS volume bazında yaparız. Maalesef Lun/Volume temelli bir storage yönetiminin bazı dezavantajları bulunmaktadır.

  • Kritik bir VM’in storage bazında yedeği/snapshot’ı alınmak istendiğinde Lun bazında alınmalıdır, buda gereksiz birçok VM’inde yedeğinin/snapshot’ınında beraber alınması demektir ve bu da daha fazla kaynak tüketimine sebep olmaktadır.
  • Eğer vSphere’e tanımlanmış mevcut Lun’larda yeterli alan yoksa ve bir VM’in boyutunu büyütmek istiyorsanız tek çözümünüz yeni bir LUN/volume tanımlamaktır. Bunun sonucu olarak hem yeni tanımlamalar yapılmalı hem de kullanılmayacak bir alanı tanımlamak zorunda kalıyorsunuz.
  • Storage LUN/Volume içerisinde ki uygulamalardan habersiz ve uygulamalara göre bir storage politikaları oluşturup uygulanmasın zorluğu.

VVOL nedir ve bu sorunları nasıl çözmektedir

Bu teknoloji sayesinde artık vSphere direk storage array ile konuşabilecek ve VM’leri direk storage üzerinde yaratıp, yönetimini storage ile beraber yapacaklar.VVOL olarak yaratılan her VM’i ona özel olarak yaratılmış bir datastore gibi düşünebilirsiniz. Bunun uygulanabilir olmasında VASA’nın rolü çok büyüktür. Direk VM’in storage array ile konuşabilmesinin birçok artısı bulunmaktadır. En basitinden yukarıda bahsettiğimiz storage bazında yedek/snapshot alınımını direk VM bazında yapabileceğiz. Aynı zaman da Vmware seviyesinde ki clone alma işlemi VASA sayesinde yine storage array’e yaptırıldığından performans artısı bulunmaktadır.Eğer VM’in disklerini büyütmek istersen DS’ler arasında kaydırmamıza veya yeni bir DS vermemize gerek bulunmamaktadır, storage array’de fiziksel olarak yer olduğu müddetçe büyümeye devam edebilir. Aynı zaman da çokça başımıza gelen başka bir sorununda üstesinden gelmektedir. Storage üzerinde değil ama vmware üzerinde snapshot aldığımız zaman bazen çok hızlı bir şekilde delta dosyası büyüyüp DS’u doldurabiliyor artık böyle bir korkumuzun da kalmasına gerek yok.

VVOL ile bazı yeni kavramlar da gelmiştir, bunları VVOL’lü etkili kullanabilmek için anlamamız önemlidir.

VVOL

Vendor/Storage Provider

Bu storage üreticileri tarafından yazılan bir driver’dır ve vSphere’in storage array’i kontrol edebilmesine yarar. VASA aracılığıyla Vmware ve vCenter ile storage arasında çift yönlü bir iletişimi sağlamaktadır. Bu driver sayesinde vSphere storage array’in yeteneklerinden haberdar olacak ve ona göre ek özelliklerde sunabilecektir. Her üreticinin kendine ait bir driver’ı bulunmaktadır eğer VVOL kullanacaksınız öncelikle tedarikçinizle iletişime geçip mevcut yapınıza uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Benim kişisel izlenimimse birçok büyük tedarikçi VVOL için gerekli yazılımları hazırlamış durumdalar.

Storage Containers

Artık vSphere direk storage’lar ile konuşabildiği için LUN/NFS Volume gibi mantıksal öğelerin yerini de başka kavramların alması normaldir. Storage Container yarattığımız VM’leri içinde barındıran bir yapıdır LUN/Volume’den farkı bunun kapasitesinin fiziksel kapasiteyle sınırlı olmasıdır. Tek bir SC yaratıp tüm VM’leri içerisine koyabileceğimiz gibi birden fazla SC’de yaratabiliriz. Storage’ların replication, snapshot retention süresi veya encrytion gibi özellikleri politika olarak belirlenip direk SC üzerine uygulanabilir. SC’ler arasında VM taşımaksa storage Migration’a göre gayet avantajlıdır.

Protocol Endpoint

Storage Container’ları yarattıktan sonra bunları artık vSphere tarafından erişilebilir yapmamız gereklidir. PE sayesinde hangi SC’nin hangi vSphere/vCenter’lara bağlanabileceğini belirleyebiliriz. Protocol Endpoint FC,ISCSI veya NFS ile çalışabilmektedir. Tek yapmamız gereken SC’yi ilgili vSphere’lerle eşleştirmemizdir.

Policy Based Management

Politika temelli yönetim eğer doğru uygulanırsa ciddi anlamda hem iş kalitemizi artırır hem de üzerimizden çok ciddi bir yük alabilir.Politikalar VM’lerin ihtiyaç duydukları kapasite, performans ve erişilebilirliğe göre belirlenir. VVOL sayesinde VM’in ihtiyacı olan performans değerlerini (Read/Write OPs, Latency gibi) VM’e politika olarak tanımladıktan sonra gerisi artık storage tarafından otomatik olarak yönetilmektedir. Başka bir güzel özellikse bir storage arrayden öbürüne geçtiğinizde hem bu performans politikasının hem de replication gibi özelliklerinde yeni geçtiği storage üzerinde bir işlem yapmadan otomatik uygulanmasıdır. Bunun için aynı tedarikçiden olan iki storage array’e ihtiyaçta yoktur farklı tedarikçilerin farklı modelleriyle de çalışmaktadır. Politika VASA tarafından storage’ın özelliklerine göre uygulanacaktır.

Sonuç olarak VVOL storage konusunda bildiğimiz birçok konuyu köklü olarak değiştirecektir. Özellikle getirdiği kolaylıklar ve mevcut teknolojilere olan uyumuyla kendisinden çokça bahsettirecek bir teknoloji.

Bir kaç yararlı link vermek istiyorum
http://datacenterdude.com/vmware/netapp-vmware-vvol/
http://chucksblog.emc.com/chucks_blog/2013/11/vvols-vasa-and-why-it-all-matters.html
http://storageioblog.com/are-vmware-vvols-in-your-virtual-server-and-storage-io-future/
http://blogs.vmware.com/vsphere/2012/10/virtual-volumes-vvols-tech-preview-with-video.html

Okuduğunuz için teşekkürler.

Bu blog yazısı Emre Bozlak tarafından paylaşılmıştır. Referans vererek istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Eğer bir sorunuz olursa eposta veya sosyal medya hesaplarım üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Yazılarımı Twitter'dan @emrebozlak veya RSS üzerinden takip edebilirsiniz.

One comment, add your’s.

Teşekkürler hocam eline sağlık.

Leave a comment