Azure Storsimple Kurulum ve Kullanımı
Bir önce ki yazımda Storsimple nedir ve Microsoft Azure ile entegrasyonu hakkında konuşmuştuk. Bu yazımdaysa bu entegrasyonu nasıl sağlayacağımız, yeni bir volume yaratılması, backup (yedekleme) politikasının yaratılması ve son olarak restore (geri dönüş) işlemlerini konuşacağız.
Başlamadan önce bazı ön şartlarımız olduğunu hatırlatmak isterim.
- Azure hesabı
- Storsimple’in WAN üzerinden Azure’a ulaşabilmesi
- Storsimple’in volumeleri bağlayacağımız sunuculara erişebilmesi
Azure’da Storage Yaratılması:
Öncelikle Azure’a bağlanıp yeni bir blob yaratalım. Bunun için sağ menüde bulunan Storage’a tıklayalım ve aşağıda ki bardan sırasıyla “New->Storage->Quick Create” adımlarını izleyip ve gelen bilgileri dolduralım.
İşlemler bittikten sonra yaratmış olduğunu storage’ın üzerine bastığınız zaman alt barda “Manage Access Keys’e” basıp çıkan bilgileri not ediniz. Bu bilgiler Storsimple’ın Azure ile entegrasyon sağlayabilmesi için gerekli bilgilerdir.
Storsimple’un Azure İle Entegrasyonu
Bu işlemleri yaptıktan sonra Storsimple’a web arayüzü üzerinden giriş yapalım. Üstteki menüden sırasıyla “Configure->Cloud->Credentials” seçeneklerini izleyelim.
“Create Cloud Credential” diyelim ve “Provider’ı” “Microsoft Azure” seçelim, alt kısımda iki adet yeni kutu gözükecektir. “Account Name” ve “Primary Access Key’i” biraz önce yaratmış olduğumuz storage’ın adını ve Access Key’ini girelim.
“Verify” tuşuna bastığımızda eğer hata vermezse artık Azure ile entegrasyonumuz tamamlanmıştır.
Storsimple Volume Yaratma
Volume yaratmak için sırasıyla “Configure->Volumes” seçeneklerini seçerek “Create Volume’e” basalım. Gelen yeni ekranda Volume’ün adını, tipini, hangi bulut hesabımızı kullanacağımızı, kapasitesini ve günlük olarak otomatik yedeklenmesini belirleyebiliriz. Unutmayın ki bu bilgiler daha sonradan değiştirilebilir. Volume’ü yaratırken mutlaka “Online” seçeneğini seçelim.
Security sekmesindeyse bu volume’e hangi sunucuların erişebileceğini belirleyebiliriz. Size tavsiyem kesinlikle volume’lere erişecek olan sunucuları limitlemenizdir. Bunun için “Configure->Security Settings->Access Control Records’a” girip “Add New Record’a” basalım, sunucu adı ve IQN adını girmemiz yeterlidir.
Yedekleme Politikası:
Artık volume’ü yarattık ve gerekli erişimleri tanımladık, şimdi bunun için bir yedekleme politikası belirleyelim. Yedekleme politikalarını direk volume’lere değil volume group’larına uygulayabiliyoruz. Bunun için yine sırasıyla “Configure->Data Protection->Volume Groups” seçeneklerini izleyip, yeni bir grup oluşturalım. Gelen ekranda gruba bir isim verip “Volumes” sekmesinden içerisine dahil olmasını istediğimiz volume’leri ekleyelim.
Bir sonra ki adımda artık yedekleme politikamızı uygulamaya geçebiliriz. “Configure->Data Protection->Policies” kısmına girip yeni bir politika oluşturalım. Önümüze gelen ilk ekranda politika adını, hangi grubu etkileyeceğini, yedekleme türünü ve kaç adet yedeğin tutulacağını(Retention) seçebiliriz. Mesela aylık olarak yedek alıyoruz ve 2 yıl geriye kadar yedek tutmamız gerekiyor bu durumda retention’ı 24 yaparsak 24 aylık yedeği tutabiliriz eğer 25. yedek alınırsa en eski yedek silinerek yenisi oluşturulur.
Yedekleme tipi olarak 3 farklı seçenek vardır:
Snapshots: Alındığı andan itibaren yapılan değişikleri tutar ve gerektiği durumda bu delta dosyasını kullanarak geri dönüş sağlayabilir. En büyük sıkıntısı delta dosyalarının fiziksel diskler üzerinde tutulmasıdır.
Cloud Snapshots: Snapshotla benzer özelliklere sahiptir tek farkı deltayı bulutta tutması. Eğer bir policy ile düzenli olarak cloud snapshot alırsanız. İlk aldığınızda hem bulutta hem de fiziksel diskte bulunan tüm verilerinizin bir kopyasını Azure’da saklar ve daha sonra yaratılacak tüm cloud snapshotlar bunun deltası olarak yine Azure’da saklanmaktadır.
Cloud Clones: Microsoftun artık çok fazla önermediği bir yöntem. Hem fiziksel hemde bulut disklerinizin bire bir kopyasını alır. Cloud snapshot’a göre daha çok yer tutar.
“Schedule” sekmesiyse bu politikanın hangi sıklıkla, ne zamanlar ve politikanın bitiş tarihini belirler.
Bir volume için birden fazla politika belirleyebilirsiniz ve böylelikle ihtiyacınıza uygun bir çözüm yaratabilirsiniz. Mesela, günlük alınan yedeklerin retention sürelerini 30 yaparken aylık yedeklerin 12 yapabiliriz. Böylelikle 2 farklı politikayla hem bulunduğumuz ay içerisinde istediğimiz güne dönebiliriz hem de istediğimiz aya.
Yedekten Geri Dönüş:
Yedekten dönüş için Storsimple’a has bir yazılım olan DPC’e (Data Protection Console) ihtiyaç vardır. Şu anda sadece Windows üzerinde çalışmaktadır. Kurulumu yaptıktan sonra “Storsimple Data Protection Console” yazılımını açalım.
İlk önce bir “Appliance” yani işlem yapacağımız storsimple’ı tanımlamamız gerekiyor. “Appliance’a” tıklayıp menüyü açalım ve “Add” seçeneğini seçerek Storsimple’ın management portu için belirtmiş olduğumuz ip veya hostname’i yazalım.
Artık “volume groups“ altında tanımlamış olduğumuz volume gruplarını görebilir, Policies kısmında yedekleme politikalarını ve “Backup copies” kısmındaysa bu cihaz üzerinde ki ve cihazın bağlı olduğu bulut depolama alanı üzerinde ki tüm yedekleri görebiliriz.
Eğer bir yedekten geri dönmek istersek “Backup Copies” altında önce dönmek istediğimiz Volume Group’u seçelim ve dönüş yapmak istediğimiz yedek tipinin altında dönmek istediğimiz tarihi seçip “Restore” dememiz yeterlidir. İstersek eski diskimizin üzerine dönüş yapabileceğimiz gibi ayrı bir disk olarak da ekleyebiliriz.