Powershell ile Azure yönetimi

Eğer benim gibi her şeyi script haline getirmeyi seviyorsanız, Azure’u Powershell ile yönetmek isteyebilirsiniz. Bunun size birçok artısı olacaktır; özellikle yeni bir VM yaratırken birçok ayarı tekrar panelden girmek yerine script içerisinde ön tanımlı olarak ayarlayabilir hatta panelin size izin vermediği birçok özelliği kullanabilirsiniz(Örnek: Rastgele ip atanması yerine sizin istediğiniz bir ip’nin atanması gibi)

İlk önce yapmamız gereken Azure’un Powershell modülünü yüklememizdir. Bunun için http://go.microsoft.com/fwlink/p/?linkid=320376&clcid=0x41f adresinden bu modülü indirebilirsiniz. Modülün kurulumu oldukça basit sadece yönergeleri takip edin ve işlemleri bitirmesini bekleyin. Daha sonra “Başlat” menüsünden “Windows Azure Powershell” yazılımını başlatarak modüllerin yüklenip yüklenmediğini görelim.

azurepowershell

Eğer yukarıda ki menü geliyorsa sorunsuz yüklenmiştir, bundan sonra yapmamız gereken ilk şey Azure hesabımızla bir ilişki kurmasını sağlamaktır. Bunun için bir sertifika yaratmamız gerekiyor. Powershell konsolu içerisinde “Get-AzurePublishSettingsFile” komutu yazdığınız zaman sizi Azure’da ilgili sayfaya yönlendirecek ve sertifika dosyasını indirecektir daha sonra indirilmiş olan bu sertifika dosyasını import etmemiz gerekmektedir.

azurepowershell2

Import işlemi içinse İmport-AzurePublishSettingFile ” komutunu kullanmamız gerekmektedir.

azurepowershell3

Şunu unutmayın ki ilk eklediğiniz Subscription default hesabınız olur. Eğer birden fazla hesabınız varsa ve bunları görmek istiyorsanız Get-AzureSubscription ile görebilirsiniz. Eğer default hesabı değiştirmek isterseniz bunu da  “Select-,AzureSubscription” ile yapabilirsiniz. Eğer yukarıda ki tüm işlemleri yerine getirdiyseniz artık Azure hesabınızı Powershell üzerinden yönetmeye başlayabilirsiniz.

Açıkça söylemek gerekirse Powershell’in Azure modülünün kullanımı beklediğimden çok daha kolay bir modül çıktı. Mesela bir web sayfası yaratmak istediğimizi varsayalım. Bunun için sadece New-AzureWebsite <siteadı> komutunuz vermem yeterli. Aynı şekilde hesabımda olan web sitelerini görmek istersem Get-AzureWebsite komutunu kullanabilirim ve son olarak kaldırmak içinse Remove-AzureWebsite <site adı>yeterli olmaktadır.

azurepowershell4

Burada basit olduğundan sadece Web sitesi örneğini verdim ama aynı formatı kullanarak VM,Network,Affility grupları gibi bir çok özelliği kullanabilir ve ayarlayabiliriz.Başka yazılarımda bu özelliklere daha detaylı değineceğim.

Bu blog yazısı Emre Bozlak tarafından paylaşılmıştır. Referans vererek istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Eğer bir sorunuz olursa eposta veya sosyal medya hesaplarım üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Yazılarımı Twitter'dan @emrebozlak veya RSS üzerinden takip edebilirsiniz.

Leave a comment