SRM ve Shared Recovery Site Kurulumu

Genelde felaket kurtarma mimarileri basittir, bir adet veri merkeziniz ve bunu başka bir noktada bulunan veri merkeziniz ile senkronize ederek felaket kurtarma çözümü üretirsiniz. Tabii eğer bir felaket kurtarma veri merkeziniz varsa ve birden fazla müşteriye buradan hizmet veriyorsanız(DRaaS) veya birden fazla veri merkezinizi tek bir noktada yedeklemek istiyorsanız N-to-1 bir mimari tasarlamanız gerekiyor. Vmware bu noktada SRM’i sunarak hem bir felaket durumunda tüm gerekli işlemleri(vm’leri doğru sırayla başlatmak, VM kaynaklarını değiştirmek veya script çalıştırmak gibi) otomatik yapılmasını sağlıyor hem de birden fazla veri merkezinin bir noktada toplanması konusunda bize yardımcı oluyor. Bu yöntem Shared Recovery Site olarak adlandırılmaktadır.

SRM Shared Recovery Site

Klasik SRM kurulumu 3 adet temel bileşene ihtiyaç duymaktadır.

      vCenter
      SRM için MsSQL
      SRM uygulaması

Bu üç bileşeni ayrı ayrı sunuculara kurabileceğimiz gibi tek bir sunucu üzerinde de toplayabiliriz. Benim kişisel önerim uygulama bazında SRM ve vCenter’ı ayrı sunuculara kurmanızdır vmware’in önerdiği yöntemde budur. Eğer aşağıda ki çizimi incelerseniz fark edeceğiniz nokta vCenter’ların değil SRM’lerin bir biriyle konuştuğudur; bu sebepten dolayıdır ki her SRM için farklı bir VM’e kurulmalıdır. Korunan veri merkezlerinde (Protected site) her vCenter için tek bir SRM yeterliyken kurtarma merkezinde (Recovery Site) toplamda kaç adet nokta korunuyorsa o kadar SRM uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Shared Recovery

Kafamızda yapıyı az çok oturttuğumuza göre artık kuruluma geçebiliriz. Daha önce de bahsettiğim gibi Recovery Site’da her bir Protected Site için ayrı bir SRM sunucusu olmalıdır. Sunucuya giriş yapalım ve SRM’i Custom setup modunda çalıştıralım. Custom Setup modu için command prompt üzerinden SRM’in kurulum dosyasını /V”Custom_Setup=1” parametresini ekleyerek çalıştırmamız gerekiyor, başka ki ve sonraki tırnaklar dâhil.

SRM Command Line

Yükleme ekranları geçtikten sonra ilk gelen ekranlarda direk next deyip ilerliyoruz. 4. Ekranda SRM’i nereye kurmak istediğimizi soracak. SRM kurulum için az bir alana ihtiyaç duymaktadır.
1

Bir sonraki ekranda vReplication özelliğinin kurulup kurulmayacağını soracaktır. VM’leri felaket merkezine iki türlü aktarabilirsiniz biri Storage seviyesinde öbürüyse vReplication’ı kullanarak sanallaştırma katmanı seviyesindedir.

2

SRM’in bağlı olacağı vCenter’ın bilgilerini girelim eğer recovery site’daysanız oranın protected site’daysanızda o merkezin bilgileri olmalıdır.

3

Bağlantıyı kurduktan sonra iletişim için kullanacağı SSL sertifikasını soruyor kendinize göre bir seçim yapıp ilerleyin. Bir sonra ki ekranda “VMware vCenter Site Recovery Manager Extension” kısmına geliyoruz. SRM’in ip adresini ve bağlı olduğu vCenter’ın ismini yazalım.

4

Çoklu kurulum için mutlaka Custom SRM Plugin identifier seçilmelidir.

5

Plugin identifier kısmına geldiğimizde buraya yazdığımız bilgileri mutlaka bir yere not edelim çünkü bire bir aynı bilgileri karşı taraftaki SRM’de de kullanmamız gerekmektedir.

6

Tüm SRM’lerin yetkileri ve recovery/protected grupları birbirinden ayrıdır. Bir SRM’e kurduğunuz storage adaptörlerini de diğerleri göremez eğer ihtiyaç duyuyorsanız kurmanız gerekmektedir. Eğer daha önce bir SRM kurduysanız bunu shared recovery hizmeti verecek şekilde yeniden yapılandıramazsınız. Uygulamayı kaldırmanız ve tekrardan kurmanız gereklidir. Son tavsiyemse lisanslamadır. Toplamda koruduğunuz VM sayısıyla kurtarma merkezinde ki VM lisans sayısının eşit olması gerekmektedir. Örnek vermem gerekirse A ve B isimli iki veri merkezimiz olduğunu varsayım bunlardan A’da 20 B’deyse 30 adet VM’i koruma altınla alalım. Eğer felaket kurtarma merkezinde ki ESXI ve SRM lisansınız 50 VM’i kapsamıyorsa sunucuların hepsi açılmayacaktır. SRM’in limitleri için daha detaylı bilgiyi aşağıda ki KB’den öğrenebilirsiniz.

http://kb.vmware.com/kb/2008061

Bu blog yazısı Emre Bozlak tarafından paylaşılmıştır. Referans vererek istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Eğer bir sorunuz olursa eposta veya sosyal medya hesaplarım üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Yazılarımı Twitter'dan @emrebozlak veya RSS üzerinden takip edebilirsiniz.

Leave a comment