vCenter Performans Serisi – JVM Ayarları
vCenter sadece işimizi kolaylaştırmakla kalmayan neredeyse tüm sanal alt yapımızı yönetebilmemiz için şart olan bir uygulamadır. Doğal olarak bu kadar kritik bir servisin süreklilik, güvenlik ve performansının mümkün olduğu kadar yüksek olmasını isteriz. Genelde vCenter, kurulumu esnasında kaynak ihtiyaçları konusunda bizi yönlendirse de bazı durumlarda daha iyi performans sağlamak ve memory yönetimini daha iyi yapabilmek için JVM heap size’ı değiştirmemiz gerekebilir.
Bu yazımda hem vCenter appliance üzerinde JVM ayarlarının nasıl değiştirilebileceğinden bahsettim ama benzer ayarları Windows üzerine kurulmuş bir vCenter’da da uygulayabilirsiniz.
vCenter appliance Linux dağıtımı üzerine kurulmuş ve tüm gerekli servisleri üzerinde bulunan küçük ve orta ölçekli yapılar için ideal bir çözümdür. Öncelikle üzerinde bulunan servislerin ön tanımlı memory değerlerine bakalım. Wrapper dosyaları içerisinde “JVM Memory” isimli bölümü aramamız gerekir. Java’da initmemory değeri servis başlatıldığında ne kadarlık bir memory değerini kendine ayıracağını maxmemory ise en fazla ne kadar memory’i kendine ayırabileceğini belirlememize yardım eder.
Web Client
/usr/lib/vmware-vsphere-client/server/wrapper/conf/wrapper.conf
- java.initmemory=512
- wrapper.java.maxmemory=2048
Memory for inventory services
/usr/lib/vmware-vpx/inventoryservice/wrapper/conf/wrapper.conf
- java.initmemory=256
- java.maxmemory=3072
Memory for storage profiles
- /usr/lib/vmware-vpx/sps/wrapper/conf/wrapper.conf
- java.initmemory=256
Yukarıda ki wrapper dosyalarının yanında birde bash script yardımıyla başlayan servisler vardır. Burada ki –Xms servis başladığında ne kadarlık bir memory ayrılacağını belirler, -Xmx değeriyse maksimum memory değerini.
VMware SSO Service
/usr/lib/vmware-sso/bin/setenv.sh
- -XX:MaxPermSize=128M
- -Xms256m
- -Xmx1024m
Log Browser
/etc/init.d/vmware-logbrowser
- -Xms64m
- -Xmx128m
Yukarıda ki servisleri kullanmasak da kapatmak yerine ihtiyaçlarımız doğrultusunda memory değerlerini azaltmamız daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra appliance’ı tekrar başlatalım ve “top” ile memory kullanımının düşmüş olduğunu görelim.
vCenter Performans serilerime başka yazılarımla devam edeceğim. Okuduğunuz için teşekkürler.