vRealize Automation 7

Vmware 2015 yılını bitirirken bize erken bir yılbaşı süprizi yapıp vRealize Automation 7 ürününü piyasaya çıkartmayı planladığını açıkladı. Yeni versiyonda başta mimarisi olmak üzere radikal değişikliklere gitmiş bulunmaktadır. Bunlardan en başta göze batanları ayrı bir identity server yerine vRA appliance ve identity server tek bir sunucu olarak gelmektedir, böylelikle hem daha kolay bir kurulum elde edilmiş hem de ürünü HA hale getirmek kolaylaşmıştır.

Öteki önemli değişimse vRA 7 ortamının kurulum adımlarıdır, vCAC 5.x’dan beri kullanmaktayım ve her zaman kurulumu tam bir sinir harbi olmaktaydı. vRA 7’inin kurulumuna başlarken ürünün beta olmasından kaynaklı çok ciddi sorunlar yaşayacağımı sanırken inanılmaz kolay ve hiç sorunsuz bir kurulum gerçekleştirdim. Açıkcası şaşkınlığımı hala atlatabilmiş değişim 🙂

Gözüme batan son önemli değişiklikse Application Services(directory) farklı bir appliance olarak kurulmamakta tam tersine gömülü olarak appliance ile gelmektedir.

Eminim ürün GA olarak yayınlandığında daha bir çok özelliğini öğrenebileceğiz. Bu yazıda vRA 7’nın bir beta versiyonunu kuruyor olacağım, ürünün sizde ki beta versiyonu veya GA versiyonunda bazı adımları farklı olabilir ama genel hatlarının değişeceğini sanmıyorum. Kurulumu minimum tutmak için bir adet IaaS olarak kullandığım Windows 2012 R2 sunucusu ve aynı sunucu üzerinde MsSQL 2014 kullandım. IaaS ile ilgili yapmanız gereken en önemli ayar ntp’lerin tanımlanmış olması ve MsSQL sunucusunda(bizim senaryomuz için IaaS) MSDTC ayarlarının mutlaka yapılmış olmasıdır. MSDTC ayarları aşağıda ki gibi olmalıdır. Ms DTS için ekran görüntüsünde gördüğünüz üzere Component Services üzerinden Local DTC’nin özelliklerine girerek ayarları kontrol edebilirsiniz.

vRA 7 - Installation DTC

İlk adımda tüm Vmware ürünlerinde olduğu gibi OVF’i uygun bir yere yüklüyor; gerekli DNS ve network ayarlarını yapıyoruz, burada önemli bir tüyo vermem gerekirse mutlaka verdiğiniz ip ve hostname için DNS’de bir kayıt oluşturmayı unutmayınız.

OVF’nin yüklenmesi bitince ve vRA(vCAC)’nın daha önce ki versiyonlarında olduğu gibi Appliance Control paneline root kullanıcısıyla girip ilk kurulumu yapmanız gerekiyor.

Appliance Control paneli için

https://<vRA ip adres>:5480

Giriş yaptığımızda ise bir popup açılarak size kurulumu nasıl yapmak istediğinizi soracaktır. Buradan sonrasıysa yeni kurulum ekranıyla devam etmekte.

vRA 7 - Installation

Bir sonraki adımdaysa minimum kurulum mu yapacağınızı yoksa daha kompleks yapılara uygun olarak servisleri dağıtık ve HA olarak mı kurmak istediğinize karar vermemizi istiyor. Ben bu kurulumu “minimal” olarak yaptım. Minimal kurulumda tüm IaaS servislerini(IaaS Web services,DEM,MMD..gibi) tek bir sunucuya kuruyor ve vRA appliance’ını single mode olarak çalıştırıyor.

vRA 7 - Installation Steps 1

Enterprise deployment’ta vRA appliance’ı isterseniz HA kurabileceğiniz gibi servisleri de farklı sunuculara kurabilirsiniz.

vRA 7 - Installation Enterprise setup

Bir sonraki adıma geçtiğinizde devam etmeden önce IaaS’ımıza vRA 7 agent’ını kurmamız gerekmektedir. Bu agent sayesinde vRA appliance IaaS üzerinde ki tüm kurulumları ve ayarlamaları kendisi yapabilecektir. Kurumu oldukça basit ve eski versiyonlarda ki DEM ve Agent kurulumuna benzemektedir.

vRA 7 - Installation Agent Setup

İkinci adımda vRA appliance’ın FQDN’ini yazmamız ve portunu eklememiz gerekmektedir.

vRA 7 - Installation Agent Setup 2

Bir sonraki adımda Management Agent’in çalışacağı kullanıcıyı belirliyoruz, agent bir Windows servisi olarak çalışacaktır, bu sebepten dolayı Administrator grubuna ekli bir kullanıcıyla servisi çalıştırmayı öneririm.

vRA 7 - Installation Agent Setup 3

Agent’i kurduktan sonra Windows servislerinden çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Kurulum ekranına geri döndüğünüzde aşağıda ki gibi bir ekranın sizi karşılaması gerekmektedir. IaaS Hostname kısmında biraz önce agent’ı kurduğunuz sunucunun hostname’i bulunmalı. Burada önemli nokta Time offset’in çok fazla olmaması, ben resmi bir sayı bulamadım ama Windows sunucuları için genelde 300 saniye gibi bir değerdir. Eğer offset çok fazlaysa hem appliance için hem de Windows sunucu için seçili ntp’leri kontrol ediniz.

Başka bir önerimse Appliance için “Time sync” seçeneğini “time server” olarak seçmenizdir.

vRA 7 - Installation Steps 2 Time Server

Bir sonraki adımsa vRA 6.x versiyonlarından hatırlayacağınız Prerequisite checker aracıyla ama bu sefer güzel bir özellikle beraber gelmektedir. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra eğer sorun bulursa sizin için gerekli düzenlemeleri yapmaktadır. Önce Run diyerek sistemi taramasını sağlayalım bu işlem 5-10 dk kadar sürebilir.

vRA 7 - Installation Prerequest Check

Daha sonra bulduğu sıkıntıları fix tuşuna basarak onarmasını sağlayalım, bu esnada IaaS’ı birkaç kere yeniden başlatabilir.

vRA 7 - Installation Prerequest Check Fix

Sonra ki adım vRA appliance’ının hostname’ini ayarlamak. Buraya FQDN’i yazmanızı öneririm. Resolve Automatically derseniz DNS kayıtlarında ne geçerliyse onu yazar.

vRA 7 - Installation hostname

SSO administrator hesabını yaratalım.

vRA 7 - Installation SSO

Bu adımlardan sonra IaaS component’lerinin ayarlarını yapmamızı isteyecek, sırayla MsSQL

vRA 7 - Installation MsSQL

DEM servisi, burada agent’ı kurarken kullandığımız kullanıcı adını girmemiz gerekmektedir.

vRA 7 - Installation DEMAynı şekilde Agent için de bilgileri girelim. Tekrar tekrar hatırlatmam gerekmektedir ki hala Agent adı olarak ne koyarsanız vRA endpoint yaratırken aynı isimle yaratmanızı istemektedir. Bu sebepten dolayı asla Agent’ın adını unutmayınız 🙂

vRA 7 - Installation Agent

SSL’lerimizi yaratalım.

vRA 7 - Installation Appliance Certificate

Artık son adım da ayarlarımızı “Valide” edelim ve her şey yerli yerindeyse kuruluma başlayalım.

vRA 7 - Installation Validation

Kurulum tamamen otomatiktir ve Validation kısmında bir sorun çıkmamışsa kurulumu sorunsuz tamamlayacaktır.vRA 7 - Installation ProgressvRA 7 - Installation ending

Tüm işlemler bu kadardır, eski kurulumlarla karşılaştırdığımda açıkçası çok başarılı bir iş yapıldığını söyleyebilirim.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bu blog yazısı Emre Bozlak tarafından paylaşılmıştır. Referans vererek istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Eğer bir sorunuz olursa eposta veya sosyal medya hesaplarım üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Yazılarımı Twitter'dan @emrebozlak veya RSS üzerinden takip edebilirsiniz.

Leave a comment